Apua oikean koon löytämiseen


Miten valitsen oikean sormuskoon?  

Täydellisen sormuskoon löytäminen voi olla toisinaan haastavaa. Tarkimman mitan usein saa mittauttamalla koon ammattilaisen avustuksella kultasepänliikkeessä. Sormet ovat jokaisella omanlaiset ja jo muutamien millien erot tekevät vaikutuksen istuvuuteen. Asiaa ei helpota, että sormien paksuus usein elää vallitsevan lämpötilan sekä yksilöllisten ominaisuuksien, kuten verenkierron mukaan. Myös sormusmalli vaikuttaa: leveä sormusrunko vaatii suuremman koon kuin kapea.

Mikäli omistat ennestään sormuksen, jonka koon tiedät, voit tilata sen mukaisesti sormuksen. Kannattaa kumminkin huomioida, että jos tilaamasi sormus on selkeästi leveämpi malli, voit ottaa myös puoli numeroa suuremmaan koon. Jos taas olet ostamassa selkeästi kapeampaa sormus mallia, niin kenties puolinumeroa pienempi istuu paremmin.

Mikäli omistat ennestään sormuksen, mutta et tiedä sen kokoa, voit käyttää apuna tätä tulostettavaa dokumenttia.

Mittaamalla työntömitalla sormuksen sisähalkaisijan saat koon suoraan.

Useasti etenkin kotimaiset valmistajat ilmoittavat sormuksen sisäkehän halkaisijan milleinä. Tällöin koko on muotoa 16.0, 16.5, 17.0 jne. Edellä mainitussa esimerkissä ensimmäinen halkaisija on siis 16,0 mm ja seuraava 16,5 mm. Toiset valmistajat taas ilmoittavat sisäkaaren ympärysmitan kokonaisuudessaan, ja tällöin mitta on kokoluokkaa 47–70 mm.

Taipuisalla sormuksen levyisellä pahvisuikaleella voi myös hahmottaa oikean koon. Kierrä pahvisuikale sormen ympäri napakasti ja merkkaa kynällä kohta. Sen jälkeen saat siitä mitattua sormuksen ympärysmitan.

Ohessa taulukko, jonka avulla voit muuntaa erityyppisiä kokoja keskenään. 15.0 = 47,1mm jne.
 

Sormuksen
koko
Ympärysmitta
(mm)
15.0 47,1
15.5 48,7
16.0 50,2
16.5 51,8
17.0 53,4
17.5 55
18.0 56,5
18.5 58,1
19.0 59,7
19.5 61,2
20.0 62,8
20.5 64,4
21.0 65,9
21.5 67,5
22.0 69,1
22.5 70,7

Kuinka pitkä kaulakoru minun tulisi tilata?

Kaulakorun pituus on paljon tyylitekijä ja suoranaisesti väärää valintaa ei ole olemassa. Hyvä on tietysti olla varma, ettei liian lyhyeksi jää. Oheisesta kuvasta (Lähde: Kalevala Koru) näet miten kaulakorujen pituudet asettuvat keskivertomittaiselle kuvan mallille. Tämän perusteella voit miettiä vastaako korun pituus omia odotuksiasi. Miehelle saa lisätä keskiverrosti n.5 cm pituutta lisää, jotta ne vertautuvat kuvan mittoihin.


Minkä pituinen rannekoru on minulle sopiva?

Ketjutyylisten rannekorujen mitat ilmoitetaan normaalisti korun kokonaispituuden mukaisesti. Eli koko rannekorun mitta suorana, lukko mukaanluettuna. Voit mitata sopivan pituuden esim. nauhan pätkällä. Nauha ranteen ympäri ja nauhan mitta siinä kohtaa, kun pituus on sopiva. Voit myös mitata viivottimella nykyisen rannekorusi pituuden, jolloin saat sen pituuden. Monessa ranneketjussa lukon voi myös pujottaa käytännössä mihin tahansa ketjun lenkeistä, jolloin korusta saa aina haluamansa pituisen.

Jäykkien rannekorujen tyylisten rannekorujen mitat ilmoitetaan normaalisti sisähalkaisijan mukaisesti. Esim: 5,5 cm tai 5,8 cm. Voit mitata ranteesi leveyden työntömitalla tai viivoittimella, minkä perusteella voit valita oikean koon. Voit myös käyttää olemassaolevaa rannerengasta ja mitata sen sisähalkaisijan.

Rannekorujen mitoissa on hyvä muistaa valita hieman suurempi koko kuin napakka ranteenympärys. Rannekoru ei ole hyvä ihonmyötäisenä / puristavana. Haluathan rannekorun liikkuvan ranteessa hieman. 


Rannekellon rungon halkaisija?

Tuotekorttisivulla ilmoitettua rannekellon rungon halkaisijaa voit käyttää ohjeistavana mittana, kun mietit minkäkokoinen kello olisi sinun ranteeseesi / tyyliisi parhaiten istuva. Ranteet ovat kuitenkin yksilöllisen paksuisia / kokoisia.

Rannekellon rungon mitta ilmoitetaan aina ilman, että kellon ruuvattavaa nuppia on laskettu mittaan mukaan.

Ohessa ohjeistava taulukko ja esimerkkikuva rungon halkaisijasta.

Rungon halkaisija Nainen Mies
-25mm Todella siro -
26-28mm Siro -
28-35mm Normaali Todella Siro
36mm Reilu Siro
36-40mm Suuri Normaali
40-43mm Todella suuri Suuri
43mm+ - Todella suuri