Kuinka kositaan sormuksella?

Sormuksella kosiminen

Heti alkuun todettakoon, että väärää tapaa ei ole olemassa. Ei vääränlaista sormusta, ei vääränlaista tapaa kosia, ei vääriä materiaalivalintoja. Kaikki ovat vapaita rakentamaan oman tarinansa. Käsitelemme aihetta omien kokemusten, perinteiden ja eroavien kulttuurien näkökulmasta.

Kosiminen tapahtuu kun pyydetään kihloihin. Kihlaus on lupaus avioliitosta. Kihlautumisen jälkeen voidaan olettaa, että avioliitto ollaan solmimassa ja tulevista häistä voidaan puhua vapaasti. Pääsääntöisesti minkäänsortin uudelleenkosintaa vihkisormuksella ei ole enää tarvetta suorittaa.

Sormuksella kosiminen on romanttinen ja perinteinen, useimmiten populäärikulttuurista opittu tapa joka on yleistynyt myös pohjoismaissa viime vuosina. Sormusten tyylillinen järjestys on täällä kumminkin hieman poikkeava.

Amerikassa kihlautuessa ainoastaan nainen saa kihlasormuksen mieheltä. Perinteen mukaan mies hankkii tämän sormuksen ja polvistuu pyytäen naisen kättä. Amerikassa naiselle tuleva kihlasormus on usein näyttävä ja suuremmalla jalokivellä varustettu. Amerikassa mies ei käytä kihlasormusta lainkaan. Amerikassa vasta avioliittoon vihkiytymisen yhteydessä pariskunnan kumpikin osapuoli ottaa käyttöönsä hillitymmät, usein myös jalokivettömät sormukset.

Euroopassa puolestaan laajalti totuttu tapa on se, että kihlautuessa pariskunnan kumpikin osapuoli ottaa sormukset käyttöönsä. Euroopassa kihlasormus on usein jalometallinen, mutta jalokivetön, joskin nykyään naisen kihlasormuksessa esimerkiksi rivitimantti-istutus on nykyisin yleinen. Kihlasormukset ovat kumminkin täällä yleisesti verrattain tyylillisesti pelkistettyjä. Kun taas avioliittoon vihkiytymisen yhteydesssä useimmiten ainoastaan morsian ottaa myös toisen sormuksen käyttöönsä; vihkisormuksen ja tämä on sormuksista usein se näyttävämpi.

Hattua voi tietysti hieman nostaa niille rohkeille ja romanttisille miehille, jotka tulevat itse valitsemaan pariskunnan kihlasormukset, vaikkei se suoranainen standardi meillä päin olekaan. Olemme huomanneet, että eseammin asiat etenevät siten, että kosinta tapahtuu itseasiassa ilman sormusta. Kosimisesta voi helposti luoda myös ilman sormusta romanttisen, itsensä näköisen ja ikimuistoisen tapahtuman. Kihlasormuksien valitsemisesta liikkeessä jää siitäkin mukava yhteinen muisto. Näin voidaan myös varmistaa, että sormuksen tyyli ja koko miellyttävät käyttäjäänsä.