Timantit jalokivinä – ostajan opas

Timantti on yksi hiilen olomuodoista. Timantti syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa. Timantti on luonnossa esiintyvistä aineista kovin. Timantit ovat yleisiä teollisuuskäytössä. Ainoastaan kolmasossa timanteista on tarpeeksi virheettömiä soveltuakseen jalokiviksi korukäyttöön. Timanttien verraton säihke, harvinaisuus, kovuus tai markkinoinnillinen termi "ikuisuus" ovat muodostaneet niistä rakkautta ja vaurautta symboloivan jalokiven.

Kun timantti laatuluokitellaan korukäyttöön gemmologin toimesta, määritellään sille nämä neljä arvoa: 

Paino:

Timantin paino ilmoitetaan karaatteina. Timantin painosta ei voida suoraan päätellä timantin mittaa, sillä kivet voidaan hioa erilaisen mittasuhtein. Pienimmät korutimantit ovat luokkaa 0,005ct, jotka ovat hyvin hyvin siroja. Suoranaista kattolukua ei ole, mutta melko usein korukäytössä suureksi mielletään 0,70ct-1,00ct painoiset timantit, joita kumminkin vielä mainittavan usein "vastaan tulee".

Usein koruissa, joissa on useampia timantteja, ilmoitetaan tuotenimikkeessä timanttien yhteispaino.

Väri:

Nopeasti katsottuna timantin silmiinpistävin ominaisuus on sen väri. Useimmiten Suomessa näkee Wesselton-väriluokituksen timantteja korukäytössä. Ne ovat jo hyvin kirkkaita sekä värittömiä paljaalla silmällä tutkittuna. Monen mielestä hinta-/laatusuhde on Wesselton-värityksen omaavan timantin kohdalla järkevimmillään, mutta myös Top Wesselton on alati yleistyvä. Suomessa pääasiassa yhä käytetään hieman vanhahtavaa pohjoismaista väriluokittelua, mutta myös GIA:n arvot alkavat olla yhä laajemmin käytössä. Ohessa lista kuvauksineen väriluokituksista arvojärjestyksessä.

Kuvaus GIA Pohjoismainen luokittelu
Poikkeuksellisen väritön + D River
Poikkeuksellisen väritön E
Harvinaisen väritön + F Top Wesselton
Harvinaisen väritön G
Väritön H Wesselton
Miltein väritön I Top Crystal
Keltainen vivahde J Crystal
Hieman keltaista K Top Cape
L
Kellertävä M Cape
N
Keltainen O-R Cape

Puhtaus:

Timantin esteettiseen kokonaisnäyttävyyteen vaikuttaa myös puhtaus tai paremminkin selkeys (englanniksi clarity). Timantin puhtaus määritellään mikroskoopilla vähintään 10-kertaisella suurennoksella, jonka avulla pystytään laskemaan timantin pinnoilta löytyvät sulkeumat tai muut epätäydellisyydet. 

FL (IF) Flawless / Internally Flawless Ei sisäisiä tai ulkoisia virheitä. Hyvin harvinaisia ja kalliita
VVS (1 / 2) Very, Very Slightly Included Hyvin hyvin pieniä sulkeumia timantin reunoilla. Erittäin hyvä.
VS (1 / 2 Very Slightly Included Hyvin pieniä sulkeumia. Ei havaittavissa vielä ilman apuvälineitä. Suomessa yleinen korutimantti.
SI (1 / 2) Slightly Included Pieniä sulkeumia. Ammattilainen voi havaita sulkeumia myös ilman apuvälineitä. Silti kaunis säihke ja monelle riittävä.
P (I) Included Heikompilaatuiset timantit joiden sulkeumat on havaittavissa.


Hionta: 

Timantteja voidaan hioa jalokivikäyttöön vain toisella timantilla. Yleensä hiontaprosessissa käytetään epäpuhtaampia teollisia timantteja. 

Yleisin koruissa käytettävä hiontamuoto on Briljantti-hionta, joka on kenties tunnetuin timantin muoto. Erikoisempia hiontamuotoja ovat esimerkiksi ovaali, markiisi, pisara, smaragdi, sydän ja princess. Tarkassa laatutodistuksessa (esim. GIA tai Hatton Garden) määritetään myös hionnan laatu, mikä tutkii hionnan jälkeä ja symmetrisyyttä. Hionnan laatu määritellään englanninkielisin termein, kuten excellent, very good, good, fair ja poor.