Timantit jalokivinä ostajan opas

Timanttiopas

Timantti on yksi hiilen olomuodoista. Luonnossa timantti syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa. Timantit ovat siis verrattain harvinaisia ja ainoastaan kolmasossa timanteista on tarpeeksi virheettömiä soveltuakseen jalokiviksi korukäyttöön. Timanttien luonnollisuus, harvinaisuus, säihke ja 'ikuisuus' ovat muodostaneet niistä rakkautta ja vaurautta symboloivia jalokiviä.

Timanteilla on neljä perusarvoa joiden perusteella niiden laatua arvioidaan.

Paino

Timantin paino ilmoitetaan karaatteina. Timantin painosta ei voida suoraan päätellä timantin mittaa, sillä kivet voidaan hioa erilaisen mittasuhtein. Pienimmät korutimantit ovat luokkaa 0,005ct, jotka ovat hyvin hyvin siroja. Suoranaista kattolukua ei ole, mutta melko usein korukäytössä suureksi mielletään 0,70ct-1,00ct painoiset timantit, joita kumminkin vielä mainittavan usein näkee.

Hionta

Yleisin koruissa käytettävä hiontamuoto on Briljantti-hionta, joka on kenties tunnetuin korutimantin muodoista. Muita yleisiä hiontamuotoja ovat esimerkiksi princess, ovaali, markiisi, pisara, smaragdi ja sydän. Tarkassa laatutodistuksessa (esim. GIA tai Hatton Garden) määritetään myös hionnan laatu, mikä tutkii hionnan jälkeä ja symmetrisyyttä. Hionnan laatu määritellään englanninkielisin termein, kuten excellent, very good, good, fair ja poor.

Väri

Usein timantin silmäänpistävin laadullinen ominaisuus on sen väri. Perinteisesti Suomessa näkee Wesselton-väriluokituksen timantteja korukäytössä. Ne ovat jo hyvin kirkkaita sekä värittömiä paljaalla silmällä tutkittuna. Monen mielestä hinta-/laatusuhde on Wesselton-värityksen omaavan timantin kohdalla järkevimmillään, mutta myös hieman kirkkaampi Top Wesselton on alati yleistyvä. Suomessa pääasiassa yhä käytetään hieman vanhanaiakaista pohjoismaista väriluokittelua, mutta myös GIA:n arvot alkavat olla yhä laajemmin käytössä. Ohessa lista kuvauksineen väriluokituksista arvojärjestyksessä.

Kuvaus

GIA

Pohjoismainen luokittelu

Poikkeuksellisen väritön +

D

River

Poikkeuksellisen väritön

E

River

Harvinaisen väritön+

H

Top Wesselton

Harvinaisen väritön

G

Top Wesselton

Väritön

H

Wesselton

Miltein väritön

I

Top Crystal

Keltainen vivahde

J

Crystal

Hieman keltaista

K-L

Top Cape

Kellertävä

M-N

Cape

Keltainen

O-R

Cape

Puhtaus

Timantin esteettiseen kokonaisnäyttävyyteen vaikuttaa myös puhtaus tai paremminkin selkeys (englanniksi clarity). Timantin puhtaus määritellään mikroskoopilla vähintään 10-kertaisella suurennoksella, jonka avulla pystytään laskemaan timantin pinnoilta löytyvät sulkeumat tai muut epätäydellisyydet.

Lyhenne

Eli

Tarkoittaa

FL (IF)

Flawless / Internally Flawless

Ei sisäisiä tai ulkoisia virheitä. Erittäin harvinaisia ja arvokkaita.

VVS (1 / 2)

Very, Very Slightly Included

Hyvin hyvin pieniä sulkeumia timantin reunoilla. Erittäin hyvä.

VS (1 / 2)

Very Slightly Included

Hyvin pieniä sulkeumia. Ei havaittavissa vielä ilman apuvälineitä. Suomessa yleinen korutimantti.

SI (1 / 2)

Slightly Included

Pieniä sulkeumia. Ammattilainen voi havaita sulkeumia myös ilman apuvälineitä. Silti kaunis säihke ja monelle riittävä.

P (I)

Included

Heikompilaatuiset timantit joiden sulkeumat on havaittavissa.Takaisin ylös